A problémás házasságra 3 szélsőséges válasz létezik

Az első kettőt igen, de az utolsót, a válást nem kezeli ennyire keményen a modern ember. Még évente néhány ezren követnek el gyilkosságot, vagy öngyilkosságot, a válást százezrek választják. Sokan olyan magától értetődően beszélnek a válásuk részleteiről, akár az intim részleteiről is, mintha egy nyaralás lenne. 

Társadalmunkat méltán nevezik eldobható társadalomnak. Megszabadulunk az élelmiszer csomagolásától, ha elromlik az autónk, vagy a háztartási gépeink bármelyike, mindenből azonnal újakat veszünk. A bútorokat sem azért adjuk el a Vaterán vagy garázsvásáron, mert tönkrementek, hanem azért, mert már rájuk utunk és kimentek a divatból. 

Így lassanként beszivárgott a köztudatba az eldobható házasság eszméje is. Ha nehéz időszakot élünk át, vagy egy új társra akadtunk, akkor hagyjuk ott az egészet és nyissunk egy új fejezetet az életünkben. De a társ nem olyan, mint egy részvény, hogy gyorsan megszabaduljunk tőle, mielőtt még tovább romlik az értéke. 

Azok közül az ismerőseim közül, akik a válást választották, mindenki arról számol be, hogy a döntést hónapokig tartó lelki küzdelem előzte meg és az egész tortúra sok évig fájdalmas emlék marad számukra.

Dr. Wallerstein, egy kaliforniai kutató azt feltételezte, hogy a házasság felbontása újabb esélyt jelent azok számára, akik házasságkötéskor rossz döntést hoztak. A kutatás eredményei azonban megcáfolták elképzeléseit. 

A számok tükrében az eredmény úgy alakult, hogy az elvált felek és a gyermekek soha nem heverik ki teljesen a válás okozta sebeket. A válás beadása előtt a házaspároknak sokféle céljuk volt, de ezeket ritkán tudták megvalósítani, mert a válás után nagyon bonyolulttá vált az életük.

A legtöbben azt remélték, hogy új szerelmet, tartalmasabb kapcsolatot, jobb szexuális partnert találnak és megfelelőbb életkörülményeket biztosítanak saját maguknak és a gyermekeiknek. Azt remélték, hogy visszaforgathatják az idő kerekét és tiszta lappal kezdhetik újra az életüket. 

Sajnos a válással nem tudsz visszaállni a startvonalra. 

A kutatás eredményei szerint a nők fele és a férfiak egyharmada még sok év elmúltával és nagyon haragszik egykori házastársára. A kísérlet eredményei szerint, az esetek többségében a válás még tíz- tizenöt év múlva is központi helyet foglalt el a felnőttek életében. Az idő nem csökkentette a fájó emlékek erősségét, sőt a megbántottság és a depresszió sem múlt el nyomtalanul, hanem helyükre a féltékenység, a harag és a felháborodás került. 

A gyerekek esetében az eredmények szintén nagyon rossz értékeket mutattak. A gyerekek, a válás elszenvedői, elveszítették a fejlődésükhöz szükséges biztonságot adó családi hátteret. Haragudtak szüleikre, mert megszegték a szülők íratlan törvényét, ami szerint a felnőtteknek áldozatokat kell hozniuk a gyermekekért és nem fordítva.

Sok gyerek éveken át leplezte haragját, mert félt a megtorlástól, mások viszont nagyon is kimutatták az érzelmeiket, mert úgy érezték, hogy a gyerekkoruk örökre elveszett. Bár a szülőknek és a gyermekeknek kölcsönösen szükségük van egymásra, a válás örökre megváltoztatta a szülő-gyerek viszonyt. 

A statisztika szerint sok gyerek attól is félt, hogy később a házassága boldogtalan lesz. A későbbiekben az elvált szülők gyermekei között valóban magasabb arányban fordult elő a válás, mint az együtt maradó családoknál. 

Az első házasságban a válási arány 40%, a második házasságban 60% a harmadik házasságban pedig 75% volt a kutatás szerint.

A végkövetkeztetés szerint tehát minden egyes újabb házasságban csökken annak az esélye, hogy a kapcsolat boldogabb lesz. 

A válás a halállal ellentétben, nem vet véget a házastársak kapcsolatának.

Mivel ugyanabban a városban élnek és mindkét szülő tartani akarja a gyermekekkel a kapcsolatot, kénytelenek rendszeresen találkozni egymással, így állandóan felszakadnak az elmérgesedett kapcsolat sebei. Újabb problémák merülnek fel pénzügyi kérdésekben és gyermeknevelési elvekkel kapcsolatosan is.

És végül az utolsó aspektus, az anyagi helyzet romlása. A Wallerstein tanulmány szerint az elvált nők 73%-a tapasztalt életszínvonal csökkenést a válása után.

A tanulmány szerzője nem állítja, hogy nincs élet a válás után, csupán arra szeretné felhívni a figyelmet, a statisztikai adatok tükrében, hogy a válás után az élet mindig bonyolultabb, mint előtte volt.  A házasság egészen különleges emberi kapcsolat és a párt mély érzelmek kötik össze.  

Az emlékek velünk maradnak és akármilyen kapcsolatot is tartanak fenn egymással a jövőben, a problémák nem biztos, hogy mindig megoldódnak. 

Ha életedet a valóságra alapozod, akkor könnyen rátalálsz azokra a pozitív lépésekre, amelyeket a problémákkal küzdő házasságod esetében tudsz majd alkalmazni. A további cikkek ehhez fognak segítséget nyújtani és kitartásra ösztönözni, téged és a társadat is.

kapcsolatok3

Tépelődsz, hogy hol találod a fényt az alagút végén? 

Tudni szeretnéd, melyek a recsegő-ropogó szerelmi kapcsolatok csapdái?

Szeretnél egy szemet szúró kivételt?

Örülnél, ha valami nem csak a felszínt kapargatná?

Pont erről szól a Kelepce című regény, amelynek első fejezetét most elküldjük Neked ajándékba!

Amit ebben a könyvben biztosan megtalálsz:

Végzetes botlás

Arcpirító szégyen

"Ropogósan friss" érzelmek 

Megveszekedett karriervágy

Kusza érzelmi szálak

Gyökerestül kitépi a barátságról és szerelemről szövögetett elméleteidet

Tűkön ülve várod majd a csavaros befejezést!

Garantáltan nem hagy hidegen!

Máris megrendelem itt:Bookline       Líra.hu 

Kérd most az első fejezetet. Kattints ide!