Mennyit csavarj ki a gyerekedből a nyáron?

Lehet kisebb, általános iskolás vagy nagyobb, középiskolás, mindig felmerül benned a kérdés: 

Mivel töltsem ki a gyerek a szünidejét? Mivel fejlődhet még jobban? Milyen tanfolyamokra írassam be?

Ha a gyereked hulla fáradt, mert túl sok volt neki az évvégi hajrá a jobb jegyekért, a felvételi kínjai is még élénken munkálnak benne, akkor hagyd egy kicsit.

Hadd pihenjen, mondjuk 2 hetet. Aztán vagy ezalatt az idő alatt kezdhetsz nézelődni. A kézműves foglalkozások, a tánctáborok, a sporttáborok, esetleg lovas-, vízi-, tenisztáborok remek kikapcsolódási formák. Ne is gondolkodj rajta, ha valamelyikre a gyerek rábólint. Elvégre az ő szabadideje, az ő nyara, megdolgozott érte. Engedd, hogy válasszon a kedvére.

Amikor a nyelvtanulás kerül szóba, akkor viszont mindenkinek összeszűkül a szeme. Elégedetlenek a szülők az iskolai haladással, dühösek az állandó tanárváltások miatt. És joggal. Sajnos, a nagy létszámú csoportok, a nem egyenlő képességű gyerekek egy csoportba sorolása miatt az eredmények nem az igaziak.

Pláne, hogy már te is tudod, 2020-tól csak az mehet egyetemre, főiskolára, akinek B2 komplex vizsgája van.

Hajt az idő, úgy érzed versenyezni kell vele. Azt azonban tudnod kell, hogyha napi intenzív tanfolyamra íratod be a gyerekedet, akkor számolnod kell vele, hogy ez azt jelenti, hogy naponta tanulnia kell. Nem járhat el csak úgy, hogy ott ül, lecke nulla, tanulás elmaradt. Akkor sajnos le fog szakadni a csoportról és egyáltalán nem fogja élvezni az egészet.

Úgyhogy beszéld meg vele, hogy erre hajlandó-e egyáltalán? Ha délelőtt ott ül a tanfolyamon, akkor délután szívesen előveszi-e a könyvet? Ha délután jár tanfolyamra, akkor a délelőttből áldoz-e a tanulásra?

Ha igen, akkor nosza, írasd be, vegyél neki egy menő füzetet, mappát, hogy kedve legyen ránézni, nekifogni a csoportos munkának. Ha egyedül nem megy, próbálj mellé ismerős gyerekeket beszervezni, unokatestvéreket, barátokat. Akkor az idő is jobban telik, ha nem egyedül kell végig ülni, mondjuk napi négy órát.

Te ismered a gyerekedet, ha művész hajlamú, szeret alkotni, akkor a modellezés, kerámia, rajz, festés a neki való tevékenység.

Szerintem az a legjobb, ha egy hasznos mellé választhat magának egy pihentető, lazító, feltöltő tevékenységet is. Vagy megegyezhetsz vele. Sok kamasz nehezen mozdítható, de üzleti érzéke mindegyiknek van. Mondjuk elmegy egy intenzív nyelvi táborba, de utána beiratod a lovas táborba, mintegy jutalomként. Ez működni szokott.

Én például azt csináltam minden nyáron, hogy beírattam a gyerekeimet 1 hét úszótáborba. Nagyon utálták, túl sokan voltak, idegen gyerekek, de ők ketten legalább egy csoportba kerültek. Úgy oldottam meg, hogy bejelentettem, hogy a jövő héten befizetem őket 2 hét táborba. Teljesen kivoltak. Egymás után jöttek, hogy 1 hét bőven elég, mert ugye tudom, hogy 2 úszásedzés van naponta…

Felváltva jött a küldöttség. Aztán végül, nagy nehezen beadtam a derekam, hogy rendben, akkor egy hét. A poén, vagy sunyiság az volt az egészben, hogy valójában csak 1 hétre akartam beadni őket, nem kettőre! De mivel így „lealkudták” a 2 hetet, elégedettek voltak! Ha csak egy héttel kezdtem volna, lehet, hogy kiskamasz korukban már nem tudtam volna rávenni őket, hogy elmenjenek. Pedig úszni mindenkinek meg kell tanulni, vallom most is. Mivel igazuk lett látszólag, szívesen elmentek és végül klassz élményekkel jöttek haza.

Plusz, bónuszként meg egy iskolai szervezésben megrendezett külföldi útra is befizettük őket, ahol a nyelvtanulás már nem volt akkora kín, mert anyanyelvi környezetben sokkal természetesebb minden, hiszen, ha nem tud kérni még repetát, akkor éhes marad :)

Sok sikert a választáshoz és legyen élményekben gazadag nyaratok!

kapcsolatok3

Tépelődsz, hogy hol találod a fényt az alagút végén? 

Tudni szeretnéd, melyek a recsegő-ropogó szerelmi kapcsolatok csapdái?

Szeretnél egy szemet szúró kivételt?

Örülnél, ha valami nem csak a felszínt kapargatná?

Pont erről szól a Kelepce című regény, amelynek első fejezetét most elküldjük Neked ajándékba!

Amit ebben a könyvben biztosan megtalálsz:

Végzetes botlás

Arcpirító szégyen

"Ropogósan friss" érzelmek 

Megveszekedett karriervágy

Kusza érzelmi szálak

Gyökerestül kitépi a barátságról és szerelemről szövögetett elméleteidet

Tűkön ülve várod majd a csavaros befejezést!

Garantáltan nem hagy hidegen!

Máris megrendelem itt:Bookline       Líra.hu 

Kérd most az első fejezetet. Kattints ide!