Ordítás lesz belőle, vagy békét kötsz?

Figyeld meg! Mindkettő szituáció ugyanúgy indul:

A férj hazajön, fáradtan, lestrapáltan. Szeretné levezetni a feszültséget valahogy, mert a munkahelyén jól leszúrta a főnök, méltánytalanul.

A felesége elé jön, felméri a helyzetet és így reagál:

A. változat:

– Jaj, drágám, mennyire fáradtnak látszol! Már megint beléd kötött az új főnök? – közben puszit ad, és felveszi a férje laptop táskáját a földről.

Látszik rajta a segíteni akarás, a buzgalom, hogy a kedvében járjon. Miközben a férje elpanaszolja a mai napi fennforgást, végig a szemébe néz, nem vág közbe, csak egyetértően hümmög és bólogat. Aztán bemegy a férje mellett a nappaliba, és önt neki egy pohár vörösbort.

– Nem vagy éhes? Megmelegítsem a vacsit? – érdeklődik előre hajolva, a férje szemét fürkészve.

A férj nemet int, úgysem éhes, inkább ideges, állítja. Majd később eszik, most jól esik a bor és a nyugi.

Elhangzott a kulcsszó, a nyugi. Erre van szüksége a leginkább. Azt este hátralévő részében megbeszélik az esetet, többféleképpen is elemzik, majd arra az elhatározásra jutnak, hogy a feleség szól minden vendégének (ő ugyanis kozmetikus), hogy tudnak-e megüresedett üzletvezető-helyettesi állást valahol, majd közösen megállapodnak abban, hogy maximum még egy hónapig adnak időt arra, hogy az új főnököt megfigyeljék. Mert az ember nem játékszer. Így a férj sem az. Az egészség a legnagyobb kincs, azt nem éri meg veszélyeztetni egy munkahely miatt sem.

Happy end. Békés légkör, nem lett veszekedés, egymáson kitöltött harag, ordítás. Az A. variációban a feleség kifogta a férj vitorlájából a szelet, nem lett sem áldozata, sem elszenvedője egy veszekedésnek.

B. variáció:

A feleség miután konstatálta a férje ugráló szemét, összeszorított száját, enyhén ökölbe szorított kezét, úgy döntött, hogy kitér előle. Bement a szobába és leült a fotelba, tovább nézni a kedvenc műsorát. Ennyi jár neki is, gondolta és ügyet sem vetett a férjére. Majd kifüstölgi magát, döntött magában.

– Édes anyám, én akár félholtan is hazajöhetnék, az sem érdekelne téged! – kezdi a férj a vitát.

A feleség még azon a ponton van, hogy OK, esetleg ezt még elengedi a füle mellett, de a férj nem hagyja magát olyan könnyen lerázni:

– Mikor érdekelt téged utoljára, hogy velem mi történt? Mikor fordultál hozzám legutóbb érdeklődve? Vagy legalább érdeklődést mímelve? – folytatja tovább a szemrehányást.

Ekkor a feleség is felugrik, és elveszti az önuralmát, emelt hangon visszakérdez:

– Téged mi a jóisten lelt? Mit kötsz belém minden héten? Azt sem tudom, hogy kerüljelek el, mindig mindenért én vagyok a hibás! Vedd már észre magad! Ha nem jó a munkahely, mert nem vagy alkalmas rá, keress másikat! Mondtam neked, hogy túl nagy lesz a kabát! Nem emlékszel?

Ezt kár volt felhozni.  A személyeskedés, az ítélkezés nem vezetett eredményre. A férj is feláll a fotelból és ordítva védi magát, mert a felesége belekényszerítette. És hogy védi magát? Ugye tudod? Megtámadja a feleségét:

– Te is jobban tennéd, ha meghúznád magad, mert amilyen összeférhetetlen vagy, jobb is lenne mindenkinek, ha kitennének az utcára! Csak a te főnököd a barátnőd, úgyhogy puha vattába vagy csomagolva!

Egy ilyen nyitás után el tudod képelni, hogy mibe torkollott az este hátralevő része… Ordításba, személyeskedésbe, sértegetésbe, majdnem a becsültsértés határát súroló vádakba…

Inkább te ne a B. variációt alkalmazd. Az A. sokkal célra vezetőbb. 

És tudod, a középkorban, Erzsébet királynő is kilovagolt a férje elé, amikor a város felé közeledett. Ott méltóképpen, melegen üdvözölte, és a tiszteletet megadva neki, elejét vette a király gondterhelt, elfáradt és netán a hadszíntéren vesztes uralkodó esetleges dühének kisülését.

Úgyhogy, legközelebb, ha hazajön, próbáld ki te is, és lovagolj ki elé!

 

family4

Tépelődsz, hogy hol találod a fényt az alagút végén? 

Tudni szeretnéd, melyek a recsegő-ropogó szerelmi kapcsolatok csapdái?

Szeretnél egy szemet szúró kivételt?

Örülnél, ha valami nem csak a felszínt kapargatná?

Pont erről szól a Kelepce című regény, amelynek első fejezetét most elküldjük Neked ajándékba!

Amit ebben a könyvben biztosan megtalálsz:

Végzetes botlás

Arcpirító szégyen

"Ropogósan friss" érzelmek 

Megveszekedett karriervágy

Kusza érzelmi szálak

Gyökerestül kitépi a barátságról és szerelemről szövögetett elméleteidet

Tűkön ülve várod majd a csavaros befejezést!

 Garantáltan nem hagy hidegen!

 Máris megrendelem itt:Bookline       Líra.hu 

Kérd most az első fejezetet. Kattints ide