Tényleg megmentheted a szerelmedet?

Az utóbbi időben megsokasodtak azok a történetek, amelyekben olyan esetekről hallottunk, amikor a fülig szerelmes nő elhatározta, hogy végleg megmenti élete szerelmét alkoholtól, drogtól, kigyógyítja nőcsábász hajlamából, munkaundorából, vagy esetleg „csak” a depresszióból. Kemény, hosszan tartó megpróbáltatások ezek, amelyek akár hosszú évekre is kihatnak mindkét fél életére, de sajnos, nem mindig vezetnek sikerre.

 Akinek a korai érzelmi élete sérült volt, nem egyenletes szeretet vette körül, az hajlamos azt gondolni, hogy őt képtelen a környezete szeretni. (A kis gyerek még véletlenül sem gondolja azt, hogy Anya képtelen bárkit is szeretni, mindent a saját hibájának fog fel.)

Ez egy hiánytünet, amely a későbbiekben is megmarad sajnos, azt a téves elgondolást tartalmazza, hogy őt képtelen bárki is szeretni, nem elég hasznos, nem elég értékes, vagy nem elég tehetséges. Ez lesz a táptalaja a narcisztikus érzelmek kialakulásának.

A narcisztikus személy saját magát helyezi előtérbe, és egy karakterpáncélt von maga köré. Látszólag egy jól működő, harmonikus személyiségről van szó, valójában egy szorongó, kisebbrendűségi érzésektől terhelt személyiséggel állunk szemben.

Ez a kettősség, ez a kisfiús érzés az, amire mi nők annyira fogékonyak vagyunk, ez az, ami azonnal beindítja a megmentési késztetést a legtöbbünkben.

Azt hisszük, hogy a szeretetünkkel, gondoskodásunkkal boldoggá tesszük a férfit és végleg kihúzzuk a letargiából, alkoholfüggőségből, vagy egyéb nehéz helyzetéből.

 A karakterpáncél azonban nem oldódik a szeretet hatására, sok éves orvosi segítség kell hozzá, amíg az érzelmektől, elköteleződéstől rettegő kisgyerek lelkületű férfi végre nyitni mer. Ő ugyanis a gyermekkori traumák matt irtózik, valósággal retteg mindenféle kötődéstől, elköteleződéstől.

Ő az, aki a szabadságot szereti, az érzelemmentes kapcsolatokat, hogy védje saját, sérült énképét. A másik fél érzelmi közelsége ijesztő számára, menekülésre készteti, és mivel gyermekkori negatív beállítottságának alapja az anyja volt, így a nőkkel szembeni agresszió is megmutatkozik. Az összes nőre átviszi csalódottságát, hiszen a saját anyja volt az, aki őt gyermekként elutasította.

 Biztos sokan láttatok, vagy hallottatok olyan kapcsolatról, amikor a férfi először gyengéd, törődő, érzelmekben gazdag, majd egy picivel később, nyom nélkül eltűnik. Bennünk, nőkben ez iszonyatot kelt és árulásnak bélyegezzük, holott a másik, a férfi, csak a gyermekkorban megélt érzelmei szerint cselekszik és menekül az újabb kötődéstől.

Ugyanez a helyzet a mindig megjelenő, majd újra eltűnő férfiak esetében is, akik szintén rettegnek az elköteleződéstől, mert a gyanakvás, a szorongás gyakran olyan mértékű, amely lehetetlenné teszi, hogy a férfi ott maradjon egy kapcsolatban és kipróbálja saját magát, hogy tényleg képtelen-e a valós kötődésre.

A partner semmit sem tud saját érzelmei hátteréről, csak annyit, hogy azonnal menekülnie kell a jelenlegi kapcsolatból.

 Amikor az ilyen, érzelmileg nehezen megközelíthető férfi mégis „letelepszik” valaki mellett, az olyankor történhet meg, amikor azt érzi, hogy érzelmileg nem kell elköteleződnie.

Biztonságban érezheti magát, mert a partnernője esetleg pontosan azokon a traumákon esett át, amelyeken ő is, gyermekkorában. A viszonylag „veszélytelen” nő mellett elevickélnek, de a kapcsolatnak sajnos, sok esetben csak jelene van, jövőképe nincs.

 Az el nem köteleződő férfiak életében aranyszabály az, hogy csak a saját érdekeiket nézhetik, mert minden más érzelem felbukkanása nagyon veszélyes. A gyermekkori sérülések miatt a nő, az anya, akinek védenie, oltalmaznia kellett volna őt, egy kedves, gyengéd figurából egy agresszív, domináns szörnyeteggé változott, akitől egész életében menekülni szeretne, és ezt vetíti ki a többi nőre is.

Nem kell feltétlenül súlyos családi tragédiákra gondolnunk, elég annyi, ha a gyerek érzelmileg elhanyagolt állapotban nőtt fel, érzelmi szükségletei nem lettek kielégítve.

Egy érzelmileg fejlett, normális önértékelésű nő esetében nagyon nehéz egy ilyen kapcsolatban megmaradni, és azt elviselni, hogy ő valójában nem igazán kell, és sokan nem is szeretnék az áldozat szerepét elvállalni. Mégis számos esetben, mi nők, kitartunk egy ilyen partner mellett, sokszor évekig is...

kapcsolatok3

Tépelődsz, hogy hol találod a fényt az alagút végén? 

Tudni szeretnéd, melyek a recsegő-ropogó szerelmi kapcsolatok csapdái?

Szeretnél egy szemet szúró kivételt?

Örülnél, ha valami nem csak a felszínt kapargatná?

Pont erről szól a Kelepce című regény, amelynek első fejezetét most elküldjük Neked ajándékba!

Amit ebben a könyvben biztosan megtalálsz:

Végzetes botlás

Arcpirító szégyen

"Ropogósan friss" érzelmek 

Megveszekedett karriervágy

Kusza érzelmi szálak

Gyökerestül kitépi a barátságról és szerelemről szövögetett elméleteidet

Tűkön ülve várod majd a csavaros befejezést!

Garantáltan nem hagy hidegen!

Máris megrendelem itt:Bookline       Líra.hu 

Kérd most az első fejezetet. Kattints ide!